Logo Záhorská Bystrica
Moderná v tradíciách

Atmosféra na florbale v marci gradovala, naši juniori sú florbaloví majstri Slovenska

tsunami acko

Atmosféra na florbale v marci gradovala

Blíži sa úvodné buly. V stupavskej telocvični doznie hudba, no nezostane ticho. Tóny moderných popsongov vystriedjaú rapkáče a po nich pulzujúce hlasité skandovanie pokriku Tsunami, Tsunami. Záhorskobystrickí florbalisti – juniori aj muži – si v marci užívali vyvrcholenie aktuálnej sezóny 2017/18. Play-off prinieslo viac vypätia, väčšie návštevy a napokon aj dramatický florbal.

„Rozdiel medzi základnou časťou a play-off je obrovský. Striedačka je živšia, emócie vypätejšie, mužstvo nabudenejšie,“ vraví Martin Kubovič, hrajúci tréner a líder nášho tímu Tsunami Záhorská Bystrica. Slovenský reprezentant si zahral florbal aj na profesionálnej úrovni. Od roku 2015 pôsobil v českom prvoligovom tíme Tatran Sřešovice, odkiaľ sa o rok neskôr vrátil do Záhorskej Bystrice. Bez jeho prítomnosti sa hráči Tsunami v extralige trápili a v sezóne 2015/16 dokonca bojovali v baráži o udržanie sa v najvyššej slovenskej súťaži. Po návrate Martina Kuboviča sa mužstvo opäť postavilo na nohy. V uplynulej sezóne ho doviedol v majstrovskému titulu v slovenskej extraligu aj k triumfu na medzinárodnom podujatí EuroFloorball Challenge 2017, ktoré sa vlani v auguste uskutočnilo v Trenčíne za účasti tímov zo Slovenska, Talianska, Veľkej Británie, Holandska, Ukrajiny, Maďarska a Španielska.

Aj v tejto sezóne sa našim chlapcom darilo držať krok s najlepšími extraligovými mužstvami. V základnej časti súťaže obsadili druhú priečku s trojbodovou stratou na lídra Tj A-FbO Nižná a jedenásťbovodým náskokom pred tretí FaBK ATU Košice. Prvým kolom play-off, teda štvrťfinálovou fázou, prešli hladko. FBC Mikuláš Prešov zdolali v najkratšom možnom čase 3:0 na zápasy po výsledkoch 13:2, 5:3 a 13:1. „Základná časť je dlhodobá fáza, v ktorej sa hrá dokola o to isté. Zápasy play-off už majú náboj, ide v nich o celosezónny úspech. Každá sekunda je dôležitá,“ vraví Martin Kubovič, od 17. apríla 22-ročný florbalista.

Počas play-off sa zvýšila aj návštevnosť na tribúnach. „Na domáce zápasy základnej činnosti prišlo asi päťdesiat divákov, viac-menej rodinných príslušníkov. Počas play-off som už videl viac ľudí v hľadisku, asi okolo sto a možno aj stopäťdesiat. Lepšie sa hrá pred väčšou podporou z tribún,“ prízvukuje líder záhorskobystrickej ofenzívy.

Aj atmosféra sa zlepšila. Play-off prináša v každom športe vypäté zápasy. Každé zaváhanie, faul či strata loptičky podá pomocnú ruku súperovi. S vypätím na hracej ploche sa zvyšuje aj interakcia divákov z tribúny. Častejšie sa zapájajú do priebehu stretnutia, sú o poznanie nervóznejší. Prípadná prehra mužstva, ktoré podporujú, môže znamenať koniec sezóny. Vraví sa, že domáci diváci dokážu byť v play-off jazýčkom na váhach, ak sa stretnú dve vyrovnané mužstvá. Napríklad v semifinálovej sérii play-off medzi Tsunami Záhorská Bystrica a FaBK ATU Košice. Predovšetkým v druhom zápase, v ktorom naši chlapci dvakrát stratili dvojgólový náskok, pomohli diváci hlasitou podporou, rapkáčmi a pravidelným potleskom nasmerovať svoj tím k víťazstvu 7:5 a vyrovnať stav série na 1:1.

Hráči vnímajú podporu z tribún dvojako. Cítia ju a pomáha im, no dianiu v hľadisku nechcú podľahnúť. „Poviem za seba, málokedy vnímam interakciu z tribúny. Sústredím sa prioritne na hru, divákov si všímam pomenej. Ak by som začal sledovať, čo sa deje, kto čo kričí, stratil by som stopercentnú koncentráciu. Raz mi jeden bývalý tréner povedal, aby som si nevšímal faktory, ktoré ma dokážu ovplyvňovať. Držím sa toho doteraz,“ priznal Martin Kubovič.

 

Záhorskobystrickí florbalisti majú prechodný domov v športovej hale Základnej školy kpt. Jána Nálepku v Stupave. Na tvrdom podklade trénujú a hrajú domáce zápasy. Tešia sa už na pravé domáce prostredie, ktoré ich o niekoľko mesiacov čaká doma v Záhorskej Bystrici. Mestská časť realizuje výstavbu športovej haly na pôde bývalej telocvične v areáli miestnej základnej školy. Nová hala už bude spĺňať podmienky na súťažnú prípravu našich florbalistov.  „Konečne budeme mať výhodu domáceho prostredia v pravom zmysle. Stupavská hala nie ja naša, hoci v nej pravidelne trénujeme a máme vytvorené ideálne tréningové podmienky. Zrekonštruovaná telocvičňa už bude náš domovský stánok. Záhorskobystrickí chalani budú mať halu na desať minút pešo od domu. Teším sa na prvý tréning aj zápas. A verím, že do novej telocvične budú chodiť aj početnejšie návštevy,“ zaželal si Martin Kubovič.

Aj my dúfame, že zrekonštruovaná telocvičňa a výkony našich úspešných florbalistov prilákajú na tribúny viac divákov. Motiváciou možno bude ďalší majstrovský titul, o ktorý boli naši chlapci po Veľkej noci naďalej v hre. Informácie o vyvrcholení sezóny florbalovej extraligy mužov prinesieme v najbližšom vydaní Našej Bystrice.

(tk)

ZDROJ FOTO: Facebook/Tsunami Záhorská Bystrica

 

Naši juniori sú florbaloví majstri Slovenska

Šport v Záhorskej Bystrici slávi ďalší majstrovský úspech! Po vlaňajšom zisku trofeje v mužskej extralige sa náš florbalový klub Tsunami teší z najcennejšieho pohára aj medzi juniormi.

Náš juniorský tím si v uplynulej sezóne v baráži vybojoval právo štartovať v najvyššej súťaži a od začiatku aktuálneho ročníka patril medzi najlepšie tímy v nej. V základnej časti obsadil v konkurencii ďalších jedenástich celkov druhé miesto, o dva body za víťazom dlhodobej fázy súťaže, košickým FaBK ATU. V play-off podávali zverenci trénera Stanislava Huja výborné výkony. Vo štvrťfinále, semifinále aj finále nastúpili na štyri zápasy. Na úvod pay-off vyradili z hry o titul FK Florko Košice pomerom 3:1 na zápasy (10:6, 5:8, 5:4, 8:5). Doma v druhom stretnutí síce zaváhali a prehrali 5:8, ale na východe vyhrali oba duely a postúpili do semifinále.

V ňom narazili na 1. FBC Florbal Trenčín. S náročným súperom začali naši chlapci doma víťazne, triumfovali 9:4. Druhý zápas dotiahli do úspešného konca po nezvládnutej tretej tretine napokon len tesne 10:9. V Trenčíne sa najskôr odohrala opatrná šachová partia s prehrou Bystričanov 1:3. Vo štvrtom vzájomnom stretnutí ju však súperovi oplatili a po víťazstve 6:3 sa tešili z finálovej účasti. Sily v súbojoch o majstrovský titul si zmerali s lídrom po základnej časti FaBK ATU Košice. Keďže v tabuľke obsadili druhú priečku a finálový protivník prvú, začínalo sa na palubovke Košíc. Najskôr tesne v neprospech našich juniorov po prehre 5:6, o deň neskôr s rovnakým výsledkom, avšak v obrátenom poradí.

Rozhodli domáce súboje počas Veľkej noci. Najskôr kľúčové víťazstvo 7:4 na Bielu sobotu a následne dramatický súboj na Veľkonočnú nedeľu. Duel sa v riadnom hracom čase po troch tretinách skončil nerozhodne 5:5 napriek tomu, že juniori Tsunami viedli 2:0 aj 3:1. O víťazovi stretnutia a celej série napokon rozhodli samostatné nájazdy a v nich 19-ročný Tomáš Ťapuš. Po víťaznom nájazde vypukla v stupavskej športovej hale obrovská radosť trénera Stanislava Huja, jeho zverencov aj približne 150 prítomných divákov. Tréner našich chlapcov zhodnotil majstrovskú sezónu, ku ktorej juniorom gratulujeme, pre oficálny web florbalového zväzu takto: „Bola úžasná. Priniesla vyrovnané výkony oboch tímov, tesné výsledky, bojovalo sa do posledných sekúnd a zúčastnilo sa aj veľa divákov na tribúnach. Celá séria vyvrcholila v zápase, v ktorom sme divákov držali v napätí až do úplného záveru. Chalani boli skvelí a veľmi sa teším, že dokázali bojovať a trpezlivo išli za svojim cieľom. Bol to ťažko vybojovaný, ale zaslúžený titul majstra Slovenska.“

(tk)

ZDROJ FOTO: Sabína Šálova/SZFB

 

juniori majstrikubovictsunami acko

júl 2024
PoUtStŠtPiSoNe
« jún   aug »
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Facebook