Logo Záhorská Bystrica
Moderná v tradíciách

Miestny odbor Matice slovenskej Záhorská Bystrica

matica

Vďaka sústavnej podpore, ako i ocenenia našej práce dostávame väčší priestor v rámci webovej stránke obce Záhorská Bystrica, pretože chceme na našej podstránke aj Vás informovať a oboznamovať s našou, najmä tvorivou činnosťou, ktorej prospešnosť môže mať širší dosah v rámci obce, ale aj za jej hranicami.

Chceme Vás informovať o našej činnosti, o našich podujatiach a akciách ľudového, folklórneho i národného charakteru, ktoré sú viac, alebo menej spojené s našou obcou, krajom alebo celým Slovenskom. Podrobnejšie o našej doterajšej činnosti píšeme v dokumente Kto sme a kam ideme.

Máme hlboké a starodávne národné tradície, kultúru,- aj jeden z najstarších materinských jazykov v Európe len je potrebné si uvedomiť,že nikto nám to nedal zadarmo a preto je potrebné si to naše chrániť, zveľadovať a rozvíjať aj pre ďalšie pokolenia. A v podmienkach našej obce sú to predovšetkým činy, pretože najistejšie sú skutky-presvedčia, povzbudia a často aj dlho vydržia.

Vážení priatelia, matičiari aj sympatizanti,

naša činnosť nie je len pre nás, niekoľko členov Matice/o členstve niekoľko slov v budúcom novom bloku pod názvom „O čom je u nás reč“/, je o nás i o Vás , je o obci a jej ľudoch, ich predkoch, o ich živote, kultúre, radostiach i starostiach je aj o tom ako národne žiť i pre národ/ obec, ulicu, rodinu/pracovať, zdvíhať vlajku hrdosti národa a jeho členov, na jeho pravé schopnosti, um a talent, dobré ľudské vlastnosti, šikovnosť a zručnosť. Naša činnosť je aj o tom, ako byť v živote príkladom, takéto príklady života medzi ľudmi vyhľadávať a pre ich prirodzenú dávku skromnosti ich vyzdvihovať / statočné matky ,otcov, pracovníkov z ich odbornosti, talentovaných ľudí vo vede ,kultúre ,literatúre , umení, športe a inom./ a súčasne poukázať na tieto príklady voči mladým ľudom, teda tej generácie, ktorá bude nastupovať na naše miesta a budú niesť zástavu národnej slobody ,žiť a pracovať pre blaho seba, svojej rodiny, spoločenstva obce, záujmovej komunity a svojej domoviny – Slovenska.
Je to všetko aj preto, lebo je to záväzok a zároveň hlboký prejav úcty, pre tých ktorí v minulosti, dávnej i nedávnej, prinášali veľké obete za dnešok, a ten všetci dnes v prítomnosti žijeme ako občania slobodnej slovenskej vlasti./Čo by za to dali tí, ktorí nás predišli do večnosti a slobodná vlasť im zostala len v piesni, v sne, v ťažkej práci, v prázdnej nádeji alebo v modlitbách a v pominuteľnosti!/
Prihovoril sa Vám Štefan Martinkovič

júl 2024
PoUtStŠtPiSoNe
« jún   aug »
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Facebook