Logo Záhorská Bystrica
Moderná v tradíciách

Občianske združenie Klub dôchodcov

social

vedúca klubu: Viera Marošová

                            Námestie Rodiny č.1

                            84106 Záhorská Bystrica

                            kontakt: 0905 961 604

Predstavenie predsedníčky KD

Z histórie Klubu dôchodcov Záhorská Bystrica

Oficiálne vznikol 2. októbra 1988, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším.
Jeho vznik bol podmienený plnením úloh sociálnej starostlivosti o starších občanov Mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica, najmä plnením úloh sociálnej starostlivosti v oblasti ich kultúrneho a spoločenského života. Vhodným pre zabezpečenie plnenia týchto úloh sa javila myšlienka založenia organizácie Klubu dôchodcov v Záhorskej Bystrici. Založenie tejto organizácie dávalo spoločenský predpoklad vytvorenia dostatočne vhodného priestoru pre vlastnú realizáciu kultúrneho a spoločenského života starších občanov. Práve jej prostredníctvom by využívali rôzne druhy organizovanej kultúrnej, spoločenskej a zábavnej činnosti, ktorá by obohacovala a spestrovala život prežívajúcej staroby.
Stalo sa!
Klub dôchodcov v Záhorskej Bystrici bol založený. Postupne sa rozbiehal v organizovaní svojej prvej činnosti a pomerne rýchlo sa ukázalo, že našiel v Záhorskej Bystrici aj svoje plné opodstatnenie.
Nemal tak núdzu ani o svojich počiatočných členov. Postupne sa pridávali i ďalší a pomerne rýchlo sa rozrástol na klub dôchodcov so širokou členskou základnou.

Pohľad na Klub dôchodcov Záhorská Bystrica
a jeho činnosť v s ú c a s n o s t i

V roku 2008 oslávil 20. výročie
svojho založenia.

Nadobudol tým charakter klubu dôchodcov s dlhodobým pôsobením, dlhoročnou tradíciou a bohatými organizačnými skúsenosťami, s pevne stanovenými cieľmi svojej organizovanej činnosti.
Stal sa klubom dôchodcov, ktorý dôsledne plní všetky úlohy svojho významného spoločenského poslania, ktorý dôsledne a spoľahlivo nap1na aj stanovené ciele svojej konkrétnej činnosti.

Stal sa klubom dôchodcov s pevne vybudovaným organizačným systémom i skúsenosťami. Využíva tiež vhodné formy a metódy svojej práce na uspokojovanie vlastných potrieb a záujmov svojich členov.
Priaznivo sa možno vyjadriť i k otázke rozsahu jeho činnosti, ktorá svojím obsahom nadobúda charakter širokej škály rôznych kultúrnych, spoločenských a záujmových aktivít, ktoré poskytujú veľa vhodných príležitosti na uspokojovanie záujmov a požiadaviek vlastných členov.
Svoju činnosť vykonáva v zmysle pevne stanoveného pracovného plánu. Prispôsobuje ju tiež na podmienky prostredia, v ktorom svoju činnosť vykonáva. Nezabezpečuje každodennú prevádzkovú činnosť. Slúži pre účely jednotlivých organizovaných aktivít. Prioritou sú najmä jeho veľké sviatočné podujatia, ktoré sú pre svoj obsah a slávnostné zameranie toho ktorého podujatia
najviac príťažlivé. Zaznamenávajú aj najväčší záujem. Mávajú veľmi vysoký počet svojich účastníkov. Stali sa už určitou tradíciou. Najpôsobivejšie sú najmä stretnutia fašiangové, veľkolepé stretnutia pri príležitosti oslavy jubilantov, konajú sa dvakrát do roka, v mesiaci jún za prvý polrok a v mesiaci november za druhý polrok roka. Ide o oslavy životných a manželských jubileí, zlaté svadby, ba i vyššie dožívajúce sa manželské jubileá. Sú to tiež oslavy Dňa matiek, stretnutia pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, no predovšetkým sú to predvianočné stretnutia, ktoré pre svoju citlivú atmosféru nezanechajú nikoho bokom a takmer v stopercentnej účasti prilákajú spoločne vychutnávať krásnu predvianočnú atmosféru. Všetky tieto podujatia vynikajú mimoriadne sviatočnou atmosférou, ktorú dotvára i vhodne volený kultúrny program, prípadne hudba do tanca i na počúvanie, ale i záverečné priateľské posedenia pri podávanom malom občerstvení. Neodmysliteľnou súčasťou činnosti Klubu dôchodcov v Záhorskej Bystrici sú i organizované zájazdy. Sú to zájazdy kultúrno-poznávacie u nás doma ale i v zahraničí, Ďalej sú to zájazdy pútnické, zájazdy za zdravím. zájazdy relaxačno-rehabilitačné, s využívaním služieb niektorých termálnych kúpalísk. Veľmi aktuálnymi sa stali rekreačné týždenné pobyty. Tiež rôzne pohybové aktivity, turistické pochôdzky, krátke výlety do prírody
spojené s opekačkami, pripadne “guláš párty”, atď. Obľúbenými sú i návštevy divadelných predstavení. Organizovaná činnosť je dostatočne využívaná. Členovia klubu dôchodcov javia o ňu dostatočný záujem.
Dostatočný záujem je i o samotné členstvo v klube dôchodcov. Jeho členskú základňu vytvára vysoký počet jeho členov, pre ktorých je klub dôchodcov určitou srdcovou záležitosťou a neodmysliteľnou súčasťou ich života.
Klub dôchodcov v Záhorskej Bystrici dlhodobo eviduje viac ako tristo členov, čím sa zaraduje medzi najväčšie organizácie klubu dôchodcov svojho širokého okolia, ak nie je vôbec tým najväčším.
Činnosť klubu dôchodcov zabezpečujú poverení členovia výboru. Prvý výbor pracoval pod vedením predsednícky p. Albíny Mišovskej v čase od založenia 2. októbra 1988 do 25. februára 1995. Druhý výbor pracuje od 25. Februára 1995 a pracuje nepretržite aj v súčasnosti pod vedením predsedníčky p. Ludmily Mokovej.

Vypracovala: Ľudmila Moková
Predsedníčka Kl. dôch.

 

25. rokov od založenia Klubu dôchodcov v Záhorskej Bystrici

25. rokov od založenia Klubu dôchodcov

V Záhorskej Bystrici

 

     Klub dôchodcov vznikol v Záhorskej Bystrici pred 25 – timi rokmi z potreby poskytovať starším občanom Záhorskej Bystrice, ktorí prestali denne dochádzať do práce, spoločenské, kultúrne i športové vyžitie, ktoré by im spestrovali denný stereotyp, na ktorý by boli odkázaní.

     Celé uplynulé obdobie ukázalo, že rozhodnutie založiť klub dôchodcov bolo správne. Po celý čas fungovania sa členovia klubu vo veľkom počte zúčastňujú rôznych akcií a podujatí, ktoré pre nich organizujú členovia výboru.

     Na oslave sa  zúčastnilo 295 členov klubu a pozvanie prijali mnohí hostia,  pán starosta Jozef Krúpa s manželkou, predseda BSK Pavol Frešo, obvodná lekárka Alžbeta Olexová, dekan Farnosti sv. Petra a Pavla Ľudovít Pokojný, predsedníčka Miestneho spolku Červeného kríža  Anna Weinštuková, poslanci miestneho zastupiteľstva a niektorí sponzori, ktorí prispeli svojimi štedrými darmi, aby sa oslava mohla pripraviť čo najlepšie.

     Za dlhoročné vedenie klubu dôchodcov v Záhorskej Bystrici a jej veľké prispenie na dosiahnutie významného spoločenského postavenia seniorov v Záhorskej Bystrici odovzdal starosta mestskej časti  pani Mokovej ďakovný list a veľkú kyticu kvetov.

     V kultúrnom programe vystúpil známy český spevák ľudových piesní Jožka Černý so svojou cimbalovou muzikou Gracia a po bohatom občerstvení, večer hrala do tanca i na počúvanie Dychová hudba Váhovanka.  

     Vďaka veľkorysým darcom si z podujatia každý člen klubu odniesol darčekový balíček.

     Členom klubu dôchodcov k ich výročiu želáme pevné zdravie a veľa elánu do všetkých akcií, ktoré budú pre nich v budúcnosti pripravované.

     Klub dôchodcov ďakuje veľkorysým darcom, ktorí pomohli bohatšie osláviť 25. výročie založenia klubu.

Boli to dary od:

–          Ing. Pavla Freša

–          Ing. Jozefa Krúpu

–          súrodencov RNDr. Rudolfa Poláka, pani Vilmy Wiesenmaierovej a pani Marty Kotyzovej

–          pána Miloša Benca

–          JUDr. Zoltána Sťahulu

–          pána Petra Augustína, Operatíva – medicínska spoločnosť

–          firmy Radiolan

–          firmy MOVINO

–          obchodnej spoločnosti TESCO

–          firmy MENDELEZ s.r.o.

–          firmy 3U s.r.o.

–          firmy BKP Elektro

–          Základnej školy v Záhorskej Bystrici

–          pani Silvie Bobákovej

–          Ing. Milana Brštiaka

–          Ing. Vincenta Vandáka

–          Ing. Štefana Jánoša

–          Ing. Gabriela Tuhého

–          pani Viery Kabátovej

–          rodiny Cingelovej

–          firmy Agroservis,  p. Gašpárekovej.

–          Lesného pozemkového spoločenstva v Záhorskej Bystrici

–          Milana Bilačiča

Ešte raz srdečná vďaka.


 

Výročná členská schôdza

Dňa 25.4.2015 sa uskutočnila vo veľkej sále Spoločenského domu v Záhorskej Bystrici VČS.

Za účasti skoro 200 členov klubu v stúpila p. Moková s hlavnou správou o činnosti za uplynulý rok 2014. V správe vyhodnotila všetky akcie, ktoré boli pre členov zorganizované od apríla 2014 do apríla 2015.

Pripomenula pravidelné akcie:

– fašiangová zábava

– dvakrát v roku oslava jubilantov

– deň matiek

– oslava mesiaca úcty k starším občanom

– vianočné posedenie.

Na všetkých sa zúčastnilo veľké množstvo členov, rekordne na vianočnom podujatí.

Oboznámila s členskou základňou. Minútou ticha sme si uctili pamiatku zomrelých členov, ktorých bolo za ročné obdobie 10.

S financiami v klube sa nakladalo veľmi hospodárne. V správe boli spomenutí sponzori, podporujúci činnosť klubu finančnou hotovosťou, ale aj materiálne, napr. Pekáreň u Florianka, Bezplatné služby rodiny Kubovičovej, preplatenie časti občerstvenia p. starostom Krúpom a ďalšie.

Na záver sa p. Moková  krátkym príhovorom rozlúčila, nakoľko funkciu vedúcej klubu po členskej schôdzi už z dôvodu vysokého veku nebude vykonávať.

V ďalšom bode bol zvolený nový výbor:

Eva Čechová, Anna Habalová, Ján Hasoň, Ľudmila Krajčírová,.Božena Kubíková, Miroslav Mackovič, Viera Marošová. Anna Mikletičová, Magdaléna Mišovská. Mária Nespalová

Štefánia Papšíková, Anna Poláková, Dušan Prokop, Peter Prvonič, Rozália Zárecká.

Rozdelenie funkcií:

Viera Marošová – predsedníčka

Božena Kubíková, tajomníčka

Ján Hasoň, koordinátor

Anna Poláková, pokladníčka

Ľudmila Krajčírová, predseda revíznej komisie.

Ľudmila Moková, čestná predsedníčka.

VČS spríjemnili veľmi pekným vystúpení členovia DFS KLNKA, pod vedením manželov Saňkovcov.

Novozvolenému výboru želáme veľa úspechov pri organizovaní podujatí pre členov klubu a členom klubu, aby s nimi boli spokojní, aby sa im všetky páčili.

Dňa 25.4.2015                                       

Zapísala

B.Kubíková

Fotogaléria z výročnej schôdze 26.4.2015


 

NAŠI JUBILANTI

     V nedeľu 21.6.2015 sa uskutočnila v spoločenskom dome oslava jubilantov, ktorí oslávili narodeniny v 1. polroku 2015. Milé spoločenské stretnutie otvorila nová predsedníčka klubu dôchodcov pani Viera Marošová.

     Všetkým oslávencom srdečne zablahoželal zástupca starostu pán Martin Besedič a veľa zdravia a spokojnosti poprial i správca Farnosti sv. Petra a Pavla pán dekan Ľudovít Pokojný.

Oslavovali títo naši spoluobčania:

90 a viac roční – Ján Blecha, Viktória Sklenková, Katarína Iváková, Petr Krajčír, Pavla Hutárová, Helena Oreničová

85 roční – Anna Požgayová, Štefan Mok, Eduard Plško, Anna Mikuličová, Albína Mišovská, Božena Marošová, Anna Lackovičová, Emília Muškátová,  Jozefína Masnovičová

80 roční – Jozefína Bilačičová, Viliam Šišovič, Marta Šteňková, JUDr. Helena Pajanová, Ľudovít Krchňák, Ľudmila Švecová, Jozefína Maderová, Valéria Špačinská, Ing. Ján Juračič, Alojz Haraslín

75 roční – Mária Jánošíková, Tibor Gašparík, Bernardína Buchtová, Helena Liďáková, Štefánia Bilačičová, Mária Jánošová, Ing. Martin Fillo, Anton Maroš, Ivan Bošňák, Anna Poláková, Anton Polák, Jozef Pospiš, Sajanová Mária Mária Mackovičová, Rudolf Horváth, Pavel Struhár

70 roční – Ing. Ivan Mišík, Anna Pospišová, Milan Mok, Ľudmila Hrmová, Ján Besedič, Rudolf Ivák, Jozef Pilárik, Juraj Vidi, Anna Hanusová, Miroslav Weinštuk Emília Ivánková

65 roční – Miroslav Malaník, Miroslav Mackovič, Viera Haraslínová, Anna Marošová, Anna Habalová

60 ročný – Miroslav Nespala

Manželské jubileá:

60 rokov – Jozef Pokorný a manželka Genovéva, Milan Bilačič a manželka Pavlína

55 rokov – Stanislav Ščepka a manželka Terézis, Jozef Bielovič a manželka Bernardína

50 rokov – Ladislav Vachálek a manželka Jozefa

Výbor klubu dôchodcov sa pripája k želaniu všetkého najlepšieho.

Fotogaléria – Blahoželáme jubilantom – 21.6.2015


 

GULÁŠOVÁ PÁRTY

Dňa 9.7.2015 sa uskutočnila v peknom prostredí na Plácku už tradičná gulášová párty. Konala sa po piatykrát. Celá akcia sa niesla v dobrej pohode všetkých prítomných. Doprava na akciu  bola zabezpečená p. Petrom Mušitzom, bez nároku na odmenu.

     Akciu otvoril starosta pán Jozef Krúpa a predsedníčka klubu dôchodcov pani Viera Marošová. Srdečne privítali aj hostí z denného stacionára na Tatranskej ulici.

     Guláš bol veľmi dobrý, všetci si ho pochvaľovali. Navarila ho osvedčená partia kuchárov Eva Čechová, Ján  Hasoň, Dušan Prokop, Peter Prvonič a Miro Mackovič. Patrí im srdečné ďakujeme. Dobrý chlebík sponzorovala pekáreň u Floriánka – rodina Kubaských. Vďaka patrí aj  poľovníckej spoločnosti v zastúpení pán Rudolf Hurbanič, pán Milan Brštiak a pán Ján Hasoň za poskytnuté mäso. Ďakujeme aj pánovi starosti  za čapované pivo a kofolu pre každého účastníka. V prípade, že by niekomu bolo nevoľno asistenčnú službu zabezpečovali členky MO SČK pani Hana Iváneková a Alžbeta Važanová. Našťastie ich zásah  nebol potrebný.

     K výbornej nálade  a príjemnej atmosfére prispel aj spevácky súbor Stupavian pod vedením pána Jozefa Bindera zo Stupavy.

     Akcie sa zúčastnilo  spolu 145 členov KD a hostí.

     Celkovo bola akcia vyhodnotená ako úspešná a dobrá. Poďakovanie patrí celému výboru za jej prípravu.

Viera Marošová, Predsedníčka OZ KD

Fotogaléria – Guláš párty dôchodcov – 9.7.2015


Dôchodcovia v lete

placek 4placek 1placek 3placek 2placek 5plavecke podhrade 1

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Október – Mesiac úcty k starším v Klube dôchodcov Záhorská Bystrica

Každý rok v októbri oslavujú naši seniori svoj deň – deň úcty k starším.

V nedeľu 4.10.2015 sa vo veľkom počte zúčastnili naši členovia slávnostného podujatia v spoločenskom dome.

Po privítaní všetkých hostí predsedníčkou Vierou Marošovou pozdravili seniorov pán starosta Jozef Krúpa, predsedníčka sociálnej komisie pani Dagmar Cingelová a dôstojný pán Ľudovít Pokojný.

Preplnenej sále krásne zahrali, zaspievali a zatancovali bystrickí žiaci zo ZUŠ Jozefa Kresánka.

Veľký úspech mal aj mladý bratislavský umelec spevák Tomáš Ondriáš a klaviristka Lucia Ševečková. Svojim pekným tenorom zaspieval operetné árie aj ľudové piesne, za čo sa mu poslucháči odmenili srdečným potleskom.

Zásluhou pána starostu Jozefa Krúpu dostal každý člen darček – kilogram cukru a balíček kávy.

Občerstvenie bolo tentokrát neobvyklé – španielske obložené chlebíky vyrobené našim podnikateľom Miguelom z reštaurácie El Picoteo na Námestí Rodiny. Veríme, že všetkým chutili.

Výbor klubu úprimne ďakuje sponzorom podujatia, ktorými boli:

  • starosta Jozef Krúpa
  • Dagmar Cingelová, Mgr. Tomáš Lendel
  • pán Miloš Benca
  • firma GRYF a.s.
  • firma RadioLan
  • firma Viaspol s.r.o.
  • Pohostinstvo u Iváka.

RELAXAČNÝ  POBYT PIEŠŤANY – BANKA,

                       HOTEL HARMÓNIA V DŇOCH  1.4. – 6.4.2016.

           Občianske združenie – Klub dôchodcov, Záhorská Bystrica, sa v apríli 2015 zúčastnil  6-dňového rehabilitačného  pobytu  v hoteli  Harmónia Piešťany v počte 39 členov . Rehabilitačné centrum je zamerané predovšetkým na prevenčnú liečbu pri ochoreniach pohybového  ústrojenstva. Poskytuje masáže, podvodnú liečbu, studené a teplé zábaly, elektroterapiu, laser a pod. Naši členovia klubu mali možnosť konzultovať s hotelovým lekárom špecialistom na reumatológiu a zdravý životný štýl svoj zdravotný stav a využiť cenovo výhodné balíčky čiže dokúpiť si  liečebné procedúry, poskytované týmto zariadením.

                Hotelový areál poskytol  oddych a relax v pravom slova zmysle. Zoznámili sme sa s históriou kúpeľov Piešťany. Slniečko sa na nás smialo počas celého pobytu. Načerpali sme nové sily a tešíme sa na ďalšie pobyty.

                                                                                  Marošová Viera

                                                                                  Predsedníčka KD

                                                                                  Foto : Hasoň Ján     

júl 2024
PoUtStŠtPiSoNe
« jún   aug »
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Facebook